google-site-verification=lE4tNH6_yC5_uD7CtV0IriWKuzLmqVRb4bbvV1OMwnw AW-784754287 Yazı | PET-TURE
top of page
Search
  • Writer's picturePet-Ture

Köpekleri Kısırlaştırmak Doğru mu?

Updated: May 8, 2021


İnsanoğlunun en sadık dostlarından olan köpeklerimize çok iyi bir şekilde bakmalıyız. Köpeklerin üreme hızı o derece yüksektir ki her yıl doğan yavruların ayrı ayrı her biri için uygun yaşama koşullarının sağlanabilmesi imkansızdır. Milyonlarca köpek evsiz ve sokakta bazıları da barınaktalar. Hepsini sahiplendirecek yeteri kadar ev veya aile bulunmamaktadır. Bundan dolayı insanlar gibi hayvanlarda planlı ürümesi gerekmektedir. Kaliteli bir yaşam her canlının hakkıdır.

Kısırlaştırılmayan köpeklerde sıkça rahim, yumurtalık ve meme kanserinin yanı sıra oldukça tehlikeli olan “pyometra” (rahim iltihabı) gibi hastalıkların riski çok yüksektir. Kısırlaştırılmamış erkek köpeklerde ise testis kanseri ve prostat hastalıklarının görülme riski vardır. Köpeklerinizi kısırlaştırarak birçok ciddi hastalıkların %90 oranda önüne geçilebilmesi mümkündür.


Köpekleri Kısırlaştırma Doğru mu?

Köpeğinizi kısırlaştırmanın hayvana hem fiziksel hem de duygusal yönden yararı olabilir. Onu birçok hastalıktan koruduğunuz gibi onun için daha güzel ve yaşanılabilir bir ortam yaratabilirsiniz. Ancak tabiî ki köpeğiniz ile ilgili en iyi kararı verebilmeniz için konuyla ilgili yetkili veteriner hekimlerden yardım almanız en doğrusu olacaktır.


Köpeklerin Kısırlaştırılmasının Faydaları

Köpeğinizi kısırlaştırdıktan sonra sürpriz yavruların önüne geçilir. Köpeğinizi kısırlaştırarak testis kanserine ve prostat hastalığına yakalanma olasılığını büyük ölçüde düşünebilirsiniz.

Kısırlaştırma, diğer hayvanlarla kavga etme olasılığını azaltır.


126 views0 comments
bottom of page