google-site-verification=lE4tNH6_yC5_uD7CtV0IriWKuzLmqVRb4bbvV1OMwnw AW-784754287 Yazı | PET-TURE
top of page
Search
  • Writer's picturePet-Ture

En Sevilen Köpek Cinsleri

Updated: May 8, 2021


Köpekler insanoğlunun her zaman en sadık dostları arasında yer almıştır. Sadık özelikleri ile bilinen köpekler dünya üzerinde farklı cinsler de bulunmaktadır. Günümüz de en ilgi gören köpek cinsleri farklı özelliklere ve yeteneklere sahiplerdir. Yıllardır hem savaş ortamlarında hem de birçok alanda köpek cinsleri oldukça yer almıştır, önemli rollerde bulunmuşlarıdır.

Köpeklerin cinslerini belirleyen, farklı genlere sahip köpeklerin bir araya gelmesidir. Bu iki ayrı gen sonuncunda melez cinsler oluşurken, bazen de aynı genlerin bir araya gelmesi ile gerçek cins köpekler meydana gelmektedir. Gelin dünya üzerinde en çok ilgi gören köpek cinslerine bir göz atalım.




POMERANIAN

Kökeni: Almanya / Polonya

Ortalama Yaşam Süresi: 12-16 yıl


Pomeranian, Orta Avrupa'nın Pomeranya bölgesi adını alan Spitz tipi köpek cinsidir. Boyları genellikle 20cm, kilosu ise 2-3.5 kg’dır. Genellikle süs köpeği olarak bilinir. Genel olarak, Pomeranian sağlam, sağlıklı bir köpek ırkıdır. Zeki, hareketli, sevecen ve arkadaş canlısı köpeklerdir. ABD'de en popüler 15 köpek cinsi arasındadır.


CHIHUAHUA

Kökeni: Meksika

Ortalama Yaşam Süresi: 12-20 yıl


Chihuahua iyi bir eşlik köpeğidir. Cesur, hayat dolu, kibirli ve atılgan bu köpek verdiği sevginin karşılığını ister. Çevik oluşu seri manevralar yapmasına imkân verir.

İnatçıdır ve kıskanacak kadar ailesine bağlanır. Sahiplerinin yüzlerini yalamaktan hoşlanırlar. Sahibi dışında yabancılara şüpheci yaklaşır. Yabancılar varken her adımında sahibini takip eder ve ona yakın olmak ister.

Chihuahua soğuktan nefret eder ve hemen titremeye başlayabilir. Serin havalarda bir kazak giydirilmesi faydalıdır. Apartman hayatı için uygundur.

Bu şirin küçük köpekleri kucakta taşımak çok kolay olsa da düzenli olarak yürütülürse çok daha sağlıklı ve zinde olacaklardır.


YORKSHIRE TERRIER

Kökeni: İngiltere

Ortalama Yaşam Süresi: 13-16 yıl


Yorkshire Terrier'ler görüntüsüne karşın, tüm teriyerler gibi oldukça gözü pektir. Boyları genellikle 18-23 cm arasında değişir. Çok cesur, enerjik ve zeki bir köpektir. Ailesine çok bağlıdır. Yabancılardan hoşlanmaz, mesafeli davranır. Küçük hayvanları ve diğer köpekleri sevmez, saldırgan davranabilir. Kendisini kızdırmayan çocuklarla iyi geçinir. Çok havlar ve iyi bir bekçi köpeğidir. Şaşırtılırsa, korkutulursa ya da kızdırılırsa ısırabilir. Apartmanda rahatlıkla yaşayabilir.


CAVALIER KING CHARLES SPANIEL

Kökeni: Birleşik Krallık

Ortalama Yaşam Süresi: 9-14 yıl


Cavalier King Charles küçük köpekler grubunda sınıflandırılmış küçük bir spaniel cinsidir. Ortalama kiloları; 6 - 8 kg’dur. Boyları 30-33 cm arasında değişir. İpeksi, pürüzsüz bir kat ve genellikle pürüzsüz ama dağınık kuyrukları vardır. Cins standardı dört rengi tanır: Blenheim (kestane ve beyaz), üç renkli (siyah / beyaz / ten rengi), siyah ve ten rengi ve yakut rengi. Cins genellikle hem çocuklar hem de diğer hayvanlarla dostça anlaşır. Sevecen ve iyi yapıdadırlar; ancak, çok fazla insan ilgisi gerektirirler. Aile köpekleri oldukları için, bir kerede uzun süre tek başına bırakılmaması önerilir. Cins olarak son derece sevgi dolu, eğlenceli, sabırlı ve memnun etmek için isteklidirler. Bu nedenle, cins köpekler çocuklar ve diğer köpekler için harikadırlar. Cavaliers çok daha büyük köpeklerle sosyalleşmekten çekinmezler. Sosyal yapıya sahiptirler.


MALTA (MALTESE) KÖPEĞİ

Kökeni: Malta

Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl


Malta köpeği veya Maltese (maltiz), yaklaşık 2800 yıl önce Malta'dan geldiği düşünülen bir süs köpek cinsi. Yetişkinleri yaklaşık 13 cm boyunda ve 3 kg ağırlığındadır. Uzun beyaz tüylü, sarkık kulaklı, ufak vücutludur. Nazik görünümüne rağmen genelde canlı ve hareketli olan Malta köpekleri oldukça sevecen köpeklerdir. Geçmişte özellikle zenginler ve aristokratlar tarafından rağbet görmüş bir ırktır.

Araştırmalar, Malta köpeğinin Güney Kore ve Avustralya’da en çok sahiplenilen köpek türü olduğunu göstermektedir.


POODLE

Kökeni: Almanya / Fransa

Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl


Poodle, Alman kökenli olduğu düşünülen bir köpek ırkı. Bununla birlikte Fransa'da çok popüler olmuş ve Fransa'nın milli köpeği kabul edilmiştir. Poodle ilk olarak av köpeği olarak kullanılırlardı. Sudaki hareketlerini kolaylaştırmak için kürkleri özel bir şekilde tıraş ediliyordu. Günümüzde mantar bulucu olarak da kullanılırlar. Sevecen, hareketli, insan canlısı köpeklerdir.

Dünyanın en zeki köpeklerinden biri kabul edilen kanişin 3 farklı türü vardır:

Standart, minyatür, medium ve oyuncak Poodle. Türlerine göre boyları;

Toy Poodle: 24 – 28 cm,

Minyatür Poodle: 28 – 35 cm,

Medium Poodle: 35 – 45 cm,

Standart Poodle: 45 – 60 cm


CHOW CHOW (ÇOV-ÇOV)

Kökeni: Çin

Ortalama Yaşam Süresi: 12-20 yıl


Yetişkin erkekleri ortalama 56 cm boya, dişileri ortalama 51 cm boya erişebilirler.

Ağırlıkları 20–31 kg arası değişir. Kürkleri iki katmanlı yapıdadır ve soğuktan oldukça iyi korur.

Tüm bedenleri tek renk, siyah, kızıl, mavi, kahverengi, krem rengi ya da beyaz olabilir.

Genellikle mükemmel bir aile köpeği olabilir. Usludur ama hırçınlaşabilir. İnatçı denebilecek kadar kararlıdır. Özgürlüğüne çok düşkündür ama birlikte yaşadığı insanlara çok bağlanır. Çocuklarla arası çok iyidir. Başka köpeklere üstünlük kurmak ister. Yavruyken tanıdığı diğer hayvanlarla iyi geçinir. Bekçilik ve koruma görevlerini başarıyla yerine getirir. Düzenli olarak gezdirilmezse tembelleşir. Sevimli görünümleri yüzünden çok tercih edilen bir köpek türüdür. Maalesef kürkleri yüzünden sıcak ülkelerde yaşamaları çok zordur.


PUG

Kökeni: Çin

Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl


Çin kökenli bir süs köpeği ırkı. Kırışık bir yüze, basık bir burna ve sarmal bir kuyruğa sahiptir. Farklı renklerde görülebilen kısa ve parlak bir kürkü; iyi gelişmiş, kaslı ve köşeli bir vücudu vardır. Pug cinsi köpekler, küçük boyuna ve karakterine istinaden boyundan büyük olarak tanımlanır. Bu cins köpeklerin hararet, obezite, farenks refleksinin yanı sıra daha ciddi olan nekrotizan meningoensefalit (beyin zarı hasarı) ve hemispondili hastalıklarına yakalanma ihtimalleri yüksektir. Sahipleri tarafından, kulakları ve yüzündeki kırışıklıkların arası özenle ve dikkatlice ve sık aralıklarla temizlenmelidir. essiz ve uysal olabildikleri gibi sahiplerinin ruh haline göre canlı ve muzip de davranabilirler. İyi bir bekçi köpeği olabilirler. Her zaman tetiktedirler ve bazen çok havlarlar.


FRENCH BULLDOG

Kökeni: Fransa

Ortalama Yaşam Süresi: 10-14 yıl

İyi huylu, oyuncu, dikkatli ve meraklı bir köpek ırkıdır. Bekçilik görevini mükemmel bir şekilde yerine getirir. Fareleri hiç sevmez, onları acımasızca avlar. Diğer köpeklerden hoşlanmaz, ama beraber büyüdüğü ev hayvanlarıyla iyi geçinir. Özellikle yaşlıları çok sever. Aşırı sıcaklar kalp krizi geçirmesine yol açabilir. Apartman yaşamına kolaylıkla uyum sağlar. Fazla yürüyüşten hoşlanmaz.


BULLDOG

Kökeni: İngiltere

Ortalama Yaşam Süresi: 8-10 yıl


İngiliz bulldog’unun, bedeninin geri kalan bölümüne oranla çok iri olan kafası, doğumlarının sezaryenle yapılmasını gerektirir. Yassı yüzü nedeniyle solunum bozukluklarına karşı oldukça duyarlıdır ve sıcaktan çok etkilenir. Ayrıca kulaklarından da sıkça rahatsızlanır. Görünümüne rağmen, hem sevgi dolu, hem güvenilirdir. Diğer ev hayvanlarıyla ilşkisinde de güvenilir, ama yabancı köpeklerden hoşlanmayan, saldırgan davranabilen bir köpektir. Çocukları sever ama, hoşlanmadığı insanlara karşı sert davranabilir. Mutlu olabilmesi için insanlardan ilgi görmesi yeterlidir. Horlaması ve salyasının akmasıyla ünlüdür. Apartmanda rahatlıkla yaşayabilir. Çünkü ev içerisinde fazla hareketli değildir.


GOLDEN RETRIEVER

Kökeni: İskoçya / İngiltere

Ortalama Yaşam Süresi: 10-12 yıl


Golden Retriever, oldukça popüler bir köpek ırkıdır. Aslen avda vurulan kuşları bulup getirmek için kullanılırlar. Ayrıca en sık rastlanan aile köpeklerindendirler. Çok hoşgörülülerdir ve baş edilmeleri çok kolaydır. Sahiplerinden de çok fazla beklentileri yoktur. Düzenli olarak yemekleri verildiği, egzersizleri yaptırıldığı ve veteriner kontrolüne götürüldükleri sürece başka bir ihtiyaçları olmaz. Fakat tüyleri uzun olduğundan dolayı düzenli olarak taranmalıdır. Golden retriever' lar genellikle insanlarla ve diğer köpeklerle iyi anlaşırlar. Tipik olarak korktuklarında havlarlar ama arkadaş canlısı olmaları, iyi birer bekçi köpeği olmalarını engeller. Golden Retriever'lar özellikle insanlarla iyi anlaştıkları ve çok sosyal oldukları için tercih edilirler. Bu nedenden dolayı sıklıkla rehber köpek olarak eğitilirler. Çok sabırlıdırlar ve çocuklarla araları oldukça iyi olan köpeklerdir. Bebek bakıcılığı bile yapabilirler. Görme engellilere de yardımcı köpek olarak verilen bir cinstir.


LABRADOR RETRIEVER

Kökeni: Kanada

Ortalama Yaşam Süresi: 10-14 yıl


Sağlam yapılı, orta boylu bir köpek olan Labrador Retriever'in erkeğinin omuzdan yere yüksekliği 57,2 - 62,2 cm arasında, ağırlığı 27 – 34 kg arasında, dişisinin omuzdan yere yüksekliği 54,6 - 59,7 cm arasında, ağırlığı da 25 - 31,7 kg arasında değişir. Kuyruğu orta uzunlukta, ucu sivridir. Kısa tüylü postu siyah, sarı ya da koyu kahverengi olabilir.

Çok sabırlı ve duygusal bir köpektir. Zekası, eğitilebilirliği, hareketliliği ve söz dinlemesi en belirgin özellikleridir. İnsanlarla birlikte yaşamaya bayılır. Çocuklar dahil herkese çok yakın, sevgi dolu ilişki kurmak ister. Hoşlanmadığı kişilere de çok mesafeli davranır. Suda ve çamurda oynamayı çok sever.


BEAGLE

Kökeni: İngiltere

Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl


Çocuklara karşı çok hoşgörülü bir köpektir. İyi bir ev arkadaşıdır. Diğer köpek türleriyle iyi geçinir. Saldırgan değildir. Ama kedi gibi ev hayvanlarıyla geçinemez. Çok meraklı, kararlı, gözlemci bir köpektir. Bu nedenle iyi bir bekçi köpeği olabilir. Çok iyi iz sürer. Yalnız kalmayı sevmez. Bazen ulur. Soğuktan hoşlanmaz, ılıman iklimde yaşamak ister.

Temel Özellikleri: Beagle herkesi seven, nazik, tatlı, hayat dolu ve meraklı bir köpektir. Mutlulukla kuyruk sallar, sosyaldir, cesurdur ve akıllıdır. Sakin ve sevecendir


ALMAN ÇOBAN KÖPEĞİ (ALMAN KURDU)

Kökeni: Almanya

Ortalama Yaşam Süresi: 9-13 yıl


Alman çoban köpeği veya Alman kurdu, Almanya kökenli bir köpek ırkıdır. Türkçe de kurt köpeği olarak da bilinirler. Büyük, atletik ve güçlü olduğu kadar zeki olması, doğru yetiştirildiğinde bu köpeği mükemmel bir aile veya koruma köpeğine dönüştürür. Alman çoban köpekleri oldukça hareketlidirler, ırk standartlarına göre oldukça kendinden emin bir yapıya sahiptirler. Eğitilmeye heveslidirler ve görevlerini gönüllü olarak yaparlar. Çok vefalı ve sahibine karşı sevecendirler. Eğer sosyalize edilmezse insanlara karşı saldırganlaşabilir. Soğuk bir karaktere sahip olan kişileri dahi kendine çekebilir ve yabancılara karşı sevecendir. Oldukça itaatkar ve kafası kolay kolay karışmayacak karakterdedir.


İNGİLİZ SETTER

Kökeni: İngiltere / Galler

Ortalama Yaşam Süresi: 10-12 yıl


İlk pointerlar ile spanyöllerin melezleştirilmesiyle dünyaya gelmiş olan İngiliz seterinin, omuzdan yere yüksekliği 63 cm, ağırlığı 27 kgdardır. Beyaz üstüne siyah, kahverengi, sarı, turuncu vb. renklerle lekeli postu, uzun ipeksi tüylerle kaplıdır. Av için görevlendirilmesinin yanı sıra, günümüzde evlerde sadık bir dost olarak da görülebilir. Sakin, sevecen, korumacı bir köpek cinsidir. Koku alma güdüleri çok gelişmiştir.


8,861 views0 comments
bottom of page