Köpekler ne yazık ki kimi zaman farklı nedenlerden dolayı hastalanabilmektedirler. Bir köpeği sahiplendiğimiz zaman ilk iş olarak mevcut sağlık durumuyla ilgili bilgi almak için bir veterinere götürmek gerekmektedir.
Köpeklerin dış ve iç parazit öncelikli olmak üzere gerekli tüm aşıları belirli aralıklarla yapılmalıdır. Yavru köpekler 45 günlük iken aşıları yapılabilir duruma gelir. Yavru köpeklerin aşılarına veteriner tarafından kilo ölçümü yapılarak başlanması gerekmektedir. Parazit aşıları üç ayda bir yapılırken, karma ve kuduz gibi aşılar senede bir kez yapılır. Bir köpeğin ortalama 3-4 ayda bir veterinere götürülmesi önerilir. Özellikle kış aylarında köpekler vitaminsiz kalabilir bu durum köpeğin vücut direncini düşürür, yılda birkaç kez vitamin takviyesi alması gerekebilir.
Köpeğinizin davranışlarında birtakım değişiklikler gözlemliyorsanız; örneğin halsizlik, iştahsızlık, kaşınma gibi belirtilerle karşılaşıyorsanız bir veteriner yardımı almanız gerekmektedir. Hastalandıklarını her zaman kusma, ishal şeklinde belli edemeyebilirler. Köpeklerin yakalandığı bazı hastalıklar bulaşıcı özellikte de olabilmektedir. Sizlere bu yazımızda köpeklerde görülen belli başlı rahatsızlıklar nelerdir konusu hakkında bilgiler vereceğiz.
Köpeklerde en çok görülen rahatsızlıklar; kulak iltihabı, gençlik hastalığı, uyuz, iç parazitler, eklem iltihabı, kanlı ishal, mide iltihabı, ağız ve diş problemleri, obezite, kusma gibi rahatsızlıklardır. Köpeklerimiz bir çok farklı nedenden dolayı hastalanabilmektedirler. Önemli olan sizlerin bu durumu erken süreçte fark edip veteriner yardımı almanızdır. Bunun için en sık rastlanan rahatsızlıkların nedenlerini ve semptomlarını bilmek müdahaleyi geciktirmemek adına faydalı olacaktır.
Köpeklerde kulak iltihabı hayvanın nemli ve ıslak kalmasından dolayı oluşabilmektedir. Köpeğiniz kulağını sık kaşıyor, halsiz davranıyor ve köpeğinizden kötü koku alıyorsanız, kulak iltihabı belirtileri gösteriyor olabilir. Köpek gençlik hastalığı aşısı yapılmamışsa birkaç haftalık yavrular için tehlikeli olabilir. Kusma, ishal, ateş, kaslarda seğirme hastalığın belirtileridir. Kanlı ishal ise kendini kusma, dışkıda kan, halsizlik ve su kaybı olarak gösterir. Önlem alınmadığı süreçte bu hastalık tehlikeli boyuta ulaşır.
Köpeğimizin yediği besinlere de dikkat etmeniz gerekmektedir. Fazla çiğ yiyecekleri tüketmesi sonucu iç parazit hastalığına yakalanabilir. Köpeklerde ve kedilerde uyuz hastalığı görülebilmektedir. Uyuz bir temas sonucu kapılabileceği gibi, kalıtsal nedenlerden dolayı da oluşmaktadır. Köpeğin hareketsiz olması ve fazla kilolu olması eklem iltihabına yakalanma riskini artırır.
Köpeklerde görülen belli başlıklı hastalıklar nelerdir sorusunun kısaca açıklamasını yaptık. Bu durumlar dışında da köpeğinizde her zamanki halinin dışında bir semptom gözlemliyorsanız hemen veterinerinize danışmalınız. Erken teşhis ile köpeğimizin fiziksel ve ruhsal sağlığını korumuş olacaksınız.
Comments